Algemeen

Gemeentemonitor: gelukkige Ledenaars maar…

today29 januari 2024

Achtergrond

Eind vorige week werd de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor gelanceerd. Daaruit blijkt dat de Ledenaars grotendeels gelukkig zijn (84%) en tevreden zijn over hun buurt (81%). Opmerkelijk: de digitale dienstverlening is ondermaats, ondanks de nieuwe website van de gemeente.

77% van de Ledenaars vindt dat er voldoende groen in hun buurt is. Over de gemeente in het algemeen (75%) en de loketdiensten (67%) haalt Lede een behoorlijke score. Het sociaal weefsel in de verschillende buurten (50%) scoort bescheiden en slechts 34% van de Ledenaars vindt dat ze voldoende worden betrokken door de gemeente.

Digitaal zwak
De digitale dienstverlening kan slechts 60% van de Ledenaars bekoren, wat vergeleken met het Vlaams gemiddelde (67%) en de omliggende gemeente zwak is. Erpe-Mere scoort sterk met 72%. Alleen Wichelen overtuigt nog minder van zijn inwoners (53%). Blijkbaar heeft de nieuwe website de jarenlange achterstand nog niet kunnen inhalen.

Weinig vertrouwen in de politiek
Het vertrouwen in het gemeentebestuur scoort bijzonder laag. Slechts 22% heeft vertrouwen in de coalitie van CD&V en De Coöperatie. Het Vlaams gemiddelde is met 29% ook niet om naar huis over te schrijven. Onze buurgemeenten Erpe-Mere (34%), Wichelen (34%) en Sint-Lievens-Houtem (37%) zitten boven dat cijfer.

Ongetwijfeld biedt de monitor een aantal werkpunten aan voor de politieke partijen die in oktober naar de gunst van de kiezer dingen. Je kan het zelf nakijken op gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be.

 

Geschreven door Ralph Iliano

Ook interessant


0%