Algemeen

Diefstallen door zogezegde bankmedewerkers, ook in onze gemeente

today20 maart 2024

Achtergrond

Febelfin waarschuwt voor valse bankmedewerkers of politieagenten die diefstallen plegen bij ouderen thuis. Ook in onze gemeente zijn er dergelijke feiten gepleegd. Slachtoffers worden telefonisch gecontacteerd door een zogezegde bankmedewerker, Card Stop of een politieambtenaar. Ze overtuigen het slachtoffer dat er fraude werd vastgesteld op zijn of haar bankrekening of dat ze het slachtoffer zullen worden van een crimineel feit. Ze winnen het vertrouwen door over persoonlijke informatie te beschikken, zoals de naam, geboortedatum of het rekeningnummer. Kort na het telefonisch gesprek staat de oplichter bij het slachtoffer aan de voordeur, zogezegd om te helpen. Hun enig doel is zoveel mogelijk stelen (bankkaart, codes, identiteitsgegevens, juwelen, cash geld, …). De oplichter doet dit zogezegd om het slachtoffer te beschermen tegen verdere fraude of de goederen in bewaring te nemen voor een mogelijke diefstal. Het gaat over diefstal op grotere schaal, die niet enkel is gericht op de bankaart of bankgegevens.

Een echte bankbediende zal je nooit opbellen met de vraag om dringend bij je langs te komen naar aanleiding van een fraudegeval op je bankrekening. Elke politieagent die zich aandient, ook diegene in uniform, moet zijn of haar legitimatiekaart kunnen tonen. Als je hierbij twijfelt aan de echtheid, vraag de naam van de politieagent en neem contact op met onze politiezone. Een bankmedewerker en politieambtenaar zal je nooit overhalen om je waardevolle spullen mee te geven.​

Wanneer u een telefoontje krijgt van een bankmedewerker of een politieambtenaar die u komt beschermen, besef dat dit een oplichter is en ga hier niet in mee. Verbreek het contact en neem telefonisch contact met uw bank en de politie. Als ze aangeven dat ze iemand zullen sturen, bel je onmiddellijk 112. Vaak volgt het bezoek zeer kort na of zelfs tijdens het telefoongesprek. Aangezien oplichters vaak senioren viseren, is het belangrijk om ouderen in je omgeving te waarschuwen tegen deze vorm van diefstal.

Geschreven door Ralph Iliano


0%