Vorige zondag opende lokaal bestuur Lede een troostplek in de Stefaan Glorieuxstraat te Smetlede. Dat idee speelde al langer bij het bestuur. Want ook in onze gemeente, buurt en gemeenschap maken verlies, verdriet, rouw, ernstige ziekte en langdurige (mantel)zorg deel uit van het leven.

Na het bekijken van enkele alternatieven kwam het perceel in de Stefaan Glorieuxstraat in het vizier. Regionaal landschap Schelde-Durme deed een dankbare aanzet naar inrichting en vormgeving van dit perceel. De combinatie van natuur, troost en stilte paste perfect in het idee van een troostplek, aldus het lokaal bestuur van Lede.

De inrichting van het perceel is nog aan de gang. De uiteindelijke bedoeling is om hier een troostbos met een centrale open plek aan te leggen. Voor de aanleg van het troostbos lanceerde de gemeente een oproep naar alle inwoners.

Er werd symbolisch gekozen voor de opening van de troostplek op 10 december omwille van Wereldlichtjesdag, een dag waarop overleden kinderen wereldwijd worden herdacht. Hoewel deze dag in eerste instantie draait om het herdenken van overleden kinderen, wil de gemeente benadrukken dat iedereen die wordt geconfronteerd met gemis en verlies, welkom is op de nieuwe troostplek.