Nieuws uit eigen huis. Radio Lede heeft een nieuwe werkkracht in dienst. Haar naam is Dena en haar taak bestaat uit het inlezen van de activiteitenkalender die twee keer per uur wordt uitgezonden. Op zich niets bijzonders, alleen is Dena niet zomaar een klassieke voice-over. Dena is een computerprogramma dat door middel van artificiële intelligentie spraak genereert en teksten kan voorlezen.

“Het hele systeem is volledig geautomatiseerd” legt hoofdredacteur Ralph Iliano uit. “De teksten worden voorbereid en ingetikt door onze redacteurs. Met een druk op de knop wordt de tekst omgezet in gesproken woord, worden de tunes van Radio Lede er onder gemonteerd en gaat het item op antenne.”

Momenteel is Dena al te horen rond kwart na en kwart voor elk uur, maar het systeem wordt nog verder gefinetuned. “We zijn hiermee de eerste radiozender in Vlaanderen die AI gebruikt voor gesproken woord” aldus Iliano. “Zeker voor een lokale zender die werkt met beperkte bezetting is dit een stap vooruit.”

Wie iets organiseert mag dat laten weten via redactie@radiolede.be. De radiomakers van Radio Lede geven het graag door aan hun nieuwe digitale collega!

Benieuwd hoe Dena klinkt? Luister hier: