De leden van de 11 november vriendenkring Wanzele trokken aan de vooravond van 8 mei de gemeente Lede rond om aan ieder oorlogsmonument in Groot-Lede een witte roos te leggen, als nagedachtenis aan het einde van de tweede wereldoorlog.

‘Onze naam – de 11 november vriendenkring Wanzele – zegt veel over onze inzet als vaderlandslievende vereniging, om het einde van de eerste wereldoorlog te herdenken’, aldus Johan De  Ryck, voorzitter van de vereniging. ‘Maar daarnaast hechten wij enorm belang aan 8 mei, de datum waarop de tweede wereldoorlog eindigde. Wij ijveren al een hele tijd voor een erkenning van deze dag, onder meer door onze jaarlijkse tocht langs de gemeentelijke oorlogsmonumenten.’

Ook aanwezig in Lede: federaal parlementslid Anja Vanrobaeys. Zij diende in de kamer al een wetsvoorstel in om van 8 mei eens in de vijf jaar een feestdag te maken.