Het oude rusthuis Villa Letha wordt eerstdaags afgebroken en deze locatie krijgt een nieuwe bestemming. Voor dit grote project werkt Lokaal bestuur Lede samen met Solva. Projectleiders
Karolien Van Overwaelle (Lokaal bestuur Lede) en Bram Quaghebeur (SOLVA) geven een woordje uitleg.

Karolien: “We willen een duurzame bestemming aan de site geven en daarnaast een antwoord bieden op verschillende noden in onze gemeente. Vrij Katholiek Onderwijs Lede gaf aan nood te hebben aan extra infrastructuur. Het gebouw van de Vrije kleuterschool Morgenster in de Kluisberg voldoet niet meer aan de normen. Ook de Kunstacademie en de Buitenschoolse kinderopvang (site Steenstraat Lede) hebben een verouderde infrastructuur en barsten uit hun voegen. Het antwoord op dit alles vonden we in het concept van een brede school. We bouwen een toegankelijk, laagdrempelig, duurzaam en warm gebouw waar het kind en de creatieveling centraal staan. Een mooie kans voor een opwaardering in het hart van onze gemeente!”

De burgemeester onthulde deze week de naam van dit nieuwe gebouw: Villa Felix. Burgemeester Van de Velde: “Het behouden van ‘villa’ is een knipoog naar het verleden van de site. Het Latijnse ‘Felix’ staat voor ‘geluk’. Met Villa Felix creëren we een huiselijke sfeer, een villa waar warmte, kennis en kunst onder één dak samenkomen.”

Villa Felix is een samenwerking tussen verschillende partners. Er huizen 5 entiteiten: de Kunstacademie, kleuterschool Morgenster, de buitenschoolse kinderopvang, Huis van het Kind en het consultatiebureau van Kind en Gezin. Er komt ook een kleine sportzaal, een auditorium en een geluidsdichte ruimte voor repetities en geluidsopnames. Leedse verenigingen kunnen delen van het gebouw huren. Zo is Villa Felix ook een huis voor iedereen die op zoek is naar creatieve, polyvalente of muzikale ruimtes.

Villa Felix is een groot project. Er is een totaalbudget van 15,6 miljoen euro voorzien. Een investering die het Lokaal bestuur niet alleen draagt. De kleuterschool wordt via aankoop eigenaar van haar exclusieve ruimtes en deels eigenaar van de gedeelde ruimtes. Daarnaast betaalt ze jaarlijks voor het opstalrecht op de grond. Het Lokaal Bestuur en Morgenster worden dus eigenaar van hun eigen deel en van de gemeenschappelijke delen van het gebouw. De andere partners huren.