Lokaal winkelen biedt heel wat voordelen, zowel voor de klant als de handelaar. Door lokaal te kopen, is er bijvoorbeeld minder transport nodig. Zo verklein je zonder moeite jouw ecologische voetafdruk. Wanneer je lokaal koopt, is de maker van je product in de buurt. Deze herstelt met plezier je favoriete stuk.

Lokaal kopen is ook goed voor de lokale economie. Het geld dat je uitgeeft, komt bij bedrijven in jouw omgeving terecht. Het zijn ook zij die de plaatselijke verenigingen en evenementen ondersteunen. Zo investeer je zelf mee in een gezellige, eerlijke en duurzame buurt.

De middenstand is en blijft belangrijk. Dat weet ook Lokaal bestuur Lede. Daarom werken ze samen met Provincie Oost-Vlaanderen enkele maatregelen uit om de lokale middenstand te promoten. Een daarvan is de uitgave van de brochure Lede – klant en middenstand hand in hand met een overzicht van Leedse handelaars. Het bestuur bedeelt deze brochure begin mei aan alle Leedse gezinnen. Je zal ook een digitale versie kunnen raadplegen op www.lede.be.

Middenstanders die met hun foto en contactgegevens in deze brochure willen verschijnen, moeten het aanvraagformulier mailen naar lokale.economie@lede.be voor 27 februari 2023. Je vindt dit formulier op de gemeentelijke website. Deelname is gratis. Daarnaast lanceert de gemeente vanaf 1 mei de spaarkaartactie Koop lokaal. Bij je aankoop in de deelnemende handelszaken ontvang je een spaarkaart waarop je 5 verschillende stempels verzamelt. De volle spaarkaart deponeer je in de brievenbus van het gemeentehuis ten laatste op 16 september. Er is een prijzenpot van 1.000 euro aan cadeaucheques voorzien!