ILvA is in samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en Pro Natura een innovatief proefproject gestart: de pyrolyse van houtig groenafval.

Ze roepen daarom iedereen op om zijn kerstboom (zonder grond, pot en versieringen) naar het recyclagepark te brengen tussen 9 en 31 januari. Wie dat doet, krijgt gratis compost. De kerstbomen die ILvA krijgt, zullen verhakseld worden en betrokken worden in een pyrolyse-project, waarbij warmte en biochar worden gevormd, een biologische kool waarin het CO2 is gecapteerd.

Ook de inzameling aan huis van de kerstbomen gaat door in januari. Alleen kunnen die bomen niet gebruikt worden voor het pyrolyse-project. Omdat ze meegenomen worden in de GFT-wagens, zijn ze te vervuild om er propere biochar van te maken. Ze worden dan gecomposteerd samen met het ingezamelde GFT.