Elektriciteitskastjes zijn noodzakelijk op het openbaar domein, maar vaak vervuilen ze het straatbeeld en/of trekken ze vandalisme aan. Kunstenaarscollectief Treepack, gespecialiseerd in muurschilderingen en street art, wil deze objecten omtoveren tot een canvas voor lokaal en professioneel talent. Het Lokaal bestuur van Lede stapte met plezier in dit project.

Geertrui Van de Velde (CD&V) is een trotse burgemeester: “Na maanden hard werken, voor en achter de schermen, mag het resultaat er zijn. De 20 geschilderde elektriciteitskastjes staan nu te pronken, gespreid over alle deelgemeenten, in heel Lede. Ware blikvangers zijn het! Uniek in de streek ook!”

De lokale kunstenaars konden zich in het begin van de zomer kandidaat stellen aan de hand van een portfolio en motivatie. Uit meer dan 20 inzendingen selecteerde Treepack 11 Leedse artiesten. Eind juli volgden de kunstenaars een workshop. De artiesten – de jongste is 16 jaar – kregen verschillende verftechnieken aangeleerd en konden experimenteren met spuitbussen, markers en stencils.

Bij dit project hoort ook een brochure. Vanaf 2 december kan iedereen deze gratis afhalen in het gemeentehuis, Burgerhuis, de sporthal en bibliotheken. De gloednieuwe folder bevat foto’s van alle werken, de naam van de artiest en de locatie. De route vind je ook op het platform van Street Art Cities. Ga met de fiets, step of te voet op stap langs het Ronkenburgpad, Zonnebroekpad,
Wijdewereldpad en spot alle pareltjes op je eigen tempo!