Ook dit jaar gaat de fiets check-up door in de Leedse scholen. Vorig jaar werden ongeveer 1.000 fietsen gecontroleerd, en dat zal dit jaar niet anders zijn. De actie gaat door tijdens de week van de mobiliteit tussen 16 en 22 september.

Het is de bedoeling om de fietsende jeugd op een veilige manier op de weg te sturen door te zorgen voor een veilige fiets zonder mankementen. Aan de basis van dit initiatief liggen enkele politiek geëngageerde Ledenaars, gesteund door de gemeentelijke Verkeerscommissie en de dienst mobiliteit. De controles worden gehouden door vijf lokale fietsenhandelaars en een twintigtal helpers/klussers.

Concreet worden tijdens de fiets check-up lichten, zadelhoogte, remmen, bandenspanning en reflectoren gecontroleerd en waar nodig ter plekke gratis bijgesteld. De controle gebeurt aan de hand van een checklist.