Nu corona naar de achtergrond is verdwenen, kan het Open Tuinen-weekend, dat voor de 30e keer georganiseerd wordt door Landelijke Gilden, dit jaar opnieuw op een normale wijze plaatsvinden. Tijdens het laatste weekend van juni worden er in Vlaanderen en een stukje van Nederland zo’n 150 tuinen voor de tuinliefhebber opengesteld. In Lede zijn er twee tuinen te bezichtigen. Die van Wim en Katrien Minnaert-Annaert en die van Danny en Martine Impens-Vidts, beiden aan het Leedshouwken in Lede.

“Wat kun je verwachten van onze tuin? Het oudste deel is een gestructureerde, overwegend zongerichte tuin, waar hagen met vormsnoei het patroon bepalen. Tuinkamers met vaste planten, rozen, siergrassen en bodembedekkers nodigen uit om de tuin te verkennen. Waterpartijen, een pergola met blauweregen en clematis en een collectie potten met zomerbloeiers en hosta’s vervolledigen het plaatje. Het nieuwe deel is een prairietuin die werd aangelegd in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020. Dit soort tuin laat zich het best omschrijven als een kleurrijk geheel van vaste planten en siergrassen dat het hele jaar door verschillende aspecten biedt. Een dergelijke tuin heeft een hoge belevingswaarde, trekt vlinders en bijen aan, heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig, hoeft niet bemest te worden, kan tegen droge periodes en is bovendien onderhoudsvriendelijk. Hier en daar zorgt een boom voor wat schaduw, of die zal daar in de toekomst voor zorgen, wat dus perfect past in het thema Schaduw in de tuin van de toekomst” legt Danny Impens uit.

“Dit jaar stelt Nele De Vlaminck, beeldend kunstenaar uit Lede, een aantal werken tentoon in onze tuin.” vervolgt hij.

Na het tuinbezoek kan er nog genoten worden van een drankje aan democratische prijzen.