Het Lokaal bestuur van de gemeente Lede en Fluvius zetten de komende jaren in op de omschakeling van de openbare verlichting naar energiezuinige ledverlichting. Op die manier willen ze het verlichtingspark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer maken.

Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. En een led gaat gemakkelijk 50.000 uur mee, en zelfs de modernste natrium- of kwiklampen halen nooit meer dan 18.000 uur.

Samen met de lokale besturen, en ondersteund door sleutelpartners zoals VVSG en Agoria, wil Fluvius alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds. Via die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44.000 ton aan CO2. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie en een opstap naar ‘slimme steden’. 

Fluvius bezorgt de gemeente per maand een overzicht van de straten die worden aangepakt. In juni wordt verder gewerkt aan de Markt en in augustus is het de beurt aan de Spoorstraat.