Lede

Bibliotheek Lede en Erfgoedcel Denderland werken educatief spel rond Jan De Lichte uit

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand werkte de bibliotheek van Lede een educatief spel uit voor 10 tot 12-jarigen over Jan De Lichte. Het thema van de jeugdboekenmaand is immers ‘helden en schurken’. In het spel onderzoeken leerlingen aan de hand van 5 filmpjes met getuigenissen van verschillende historische personages of Jan de Lichte een held was, of een schurk.

Ooit gehoord van Jan De Lichte? Hij was een rover en bendeleider in de Denderstreek in het begin van de 18e eeuw. Jan De Lichte wordt wel eens de Robin Hood van onze streek genoemd. Maar was hij wel een held of net een schurk? Tijdens dit educatief spel worden kinderen (en volwassenen?) aangezet tot kritisch nadenken over geschiedenis. Ze krijgen een beeld van de tijd waarin Jan de Lichte leefde en wat toen normaal werd geacht. Aan de hand van getuigenissen van slachtoffers en medestanders moeten ze een oordeel vellen over de schuld van de bendeleider.

Het spel werd ontworpen voor een doelgroep van kinderen van het 5e en 6e leerjaar en begeleiders. In een aangepaste versie en mét live vertellers wordt deze wandeling ook aangeboden voor volwassenen op Erfgoeddag op 24 april.

Deel dit artikel