Bart Van Den Neste, voorzitter ILvA
Lede

Veranderingen in 2022 voor de ILvA containerparken

Vanaf 1 januari 2022 veranderen een aantal zaken op de ILvA-recyclageparken. Elk gezin mag vanaf dan jaarlijks 125 kilogram recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark brengen. Dat is 25 kilogram extra gratis recycleerbaar afval ten opzichte van de vorige jaren. Hiermee wil ILvA de inwoners aanmoedigen zoveel mogelijk gebruik te maken van het recyclagepark, want door goed te sorteren dragen we allemaal bij aan het verkleinen van de afvalberg.

Je hoeft vanaf 2022 niet langer een afspraak te maken om hechtgebonden asbest te brengen. Je moet het wel nog steeds verpakt brengen en de brengmomenten zijn beperkt tot dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u, op de recyclageparken die op dat moment geopend zijn. Op die manier kan hechtgebonden asbest op een veilige en gecontroleerde manier gebracht worden.

Vanaf 1 januari 2022 kan je op alle recyclageparken terecht met voertuigen waarvan de maximale lengte de 9,5 meter en de wielbasis de 7,5 meter niet overschrijdt. Zo garandeert ILvA dat ook langere voertuigen welkom zijn, zonder risico op schade aan de infrastructuur.

Tot nu werden oude matrassen niet gerecycleerd. Ze hoorden bij het grofvuil en werden verbrand. Vanaf januari 2022 kan je je oude matrassen in een afzonderlijke container op het recyclagepark afleveren. Ze worden daarna naar de verwerker gebracht, waar ze ontmanteld worden en er zoveel mogelijk materialen uit worden gerecycleerd. Matrassen horen dus tot het recycleerbaar afval en vallen binnen de 125 kilogram die je jaarlijks gratis mag brengen. Om ze effectief te kunnen recycleren, moet de matras droog zijn. Ze mag niet nat of beschimmeld zijn. Je mag ze ook niet in stukken snijden.

Bart Van den Neste (voorzitter ILvA) is tevreden met deze maatregelen: “We willen onze inwoners zo goed mogelijk de weg laten vinden naar het recyclagepark. Want daar kan je met bijna alles terecht, waarna het naar de juiste verwerker wordt gebracht. Zo zorgen we er voor dat er alsmaar minder afval verbrand moet worden en kunnen we van het recycleerbare afval nieuwe grondstoffen maken. Elke kilogram telt daarin mee!”.

Deel dit artikel