Lede

Hoe zit het met de coronasteun voor onze Leedse verenigingen?

De coronacrisis heeft ook de sectoren cultuur, jeugd en sport zwaar getroffen. Daarom richtte Vlaanderen het coronanoodfonds op ter ondersteuning van verenigingen die het hard te verduren hadden. Lede kreeg 186.178,60 euro ter beschikking. De verschillende betroffen adviesraden gaven opties voor de besteding van dit bedrag en de volgende maatregelen werden goedgekeurd door de gemeenteraad:

Maatregel 1: bonus op de werkingssubsidies

Alle (socio-)cultuur-, sport- en jeugdverenigingen (inclusief de  carnavalsverenigingen, seniorenverenigingen en de derdewereldverenigingen aangesloten bij LEEGO), actief op grondgebied Lede, kregen eind 2020 een bonus van 100% op hun jaarlijkse werkingssubsidies. Hun subsidie werd dus verdubbeld.

Maatregel 2: goedkopere huurtarieven voor de gemeentelijke infrastructuur

De tarieven voor het huren van de gemeentelijke zalen en sportinfrastructuren werden verlaagd met 50% voor de periode van 8 juni 2020 tot en met 30 juni 2021. Verenigingen die gedurende de lockdown hun activiteit in één van de gemeentelijke lokalen geannuleerd zagen, kunnen de zaal 1 keer gratis gebruiken voor het alsnog organiseren van hun activiteit.

Maatregel 3: geen werkingsverslag voor 2020 en 2021

De verenigingen behouden voor 2020 en 2021 principieel dezelfde subsidiebedragen als in 2019. Daarbij moeten ze geen jaarlijks werkingsverslag binnenbrengen.

Maatregel 4: coronanoodfonds voor verenigingen

Tot eind januari 2021 konden verenigingen extra subsidies ontvangen uit het coronanoodfonds. Om daarvoor in aanmerking te komen moest een vereniging extra kosten en/of inkomensverlies kunnen aantonen.

Maatregel 5: eenmalige premie voor UITPAS-verenigingen

Tot 30 november kunnen bestaande en nieuwe UITPAS-verenigingen een premie van 250 euro aanvragen. Als er na de uitbetaling van deze premies nog budget voorhanden zou zijn, zal dit toegevoegd worden aan het budget voor de gemeentelijke uitleendienst.

Maatregel 6: financiële steun voor adviesraden

De betrokken adviesraden ontvangen elk een bijkomende werkingssubsidie. Ze zullen dat geld gebruiken voor extra ondersteuning van de verenigingen of (nieuwe) projecten om het vrijetijdsleven te bevorderen.

Deel dit artikel