Lede

Valse uitnodigingen voor vaccinatie doen de ronde

Cybercriminelen grijpen elke actualiteit aan om de internetgebruiker in de val te lokken. Het was dan ook te verwachten dat er vroeg of laat valse uitnodigingen voor vaccinaties de ronde zouden doen. Ook in Lede zijn er al meldingen van frauduleuze uitnodigingen.

Hoe kan je een valse uitnodiging herkennen?

Komt de uitnodiging onverwacht? Ben je al gevaccineerd of denk je dat het nog lang je beurt niet is? Wees dan kritisch en bekijk de uitnodiging aandachtig.

  • Je krijgt steeds een persoonlijke uitnodiging via de post. Als je gegevens gekend zijn, krijg je ook een uitnodiging per sms of e-mail. Als je enkel een berichtje ontvangt per e-mail of sms, dan is dat verdacht. Je krijgt in principe altijd ook een uitnodiging op papier.
  • Alle uitnodigingen per e-mail worden verstuurd vanaf het e-mailadres cov19-vaccin@doclr.be. Controleer dus zeker de afzender als je een uitnodiging per e-mail ontvangt. Het adres van een afzender kan nagemaakt worden (gespoofd), dus blijf kritisch.
  • De uitnodiging komt op jouw naam. Als je een bericht ontvangt dat niet persoonlijk aan jou gericht is, dan is het verdacht.
  • Je wordt uitgenodigd door de Vlaamse, Brusselse of Waalse overheid. Je krijgt in geen geval een uitnodiging van je gemeente, of van één van de merken van de vaccins (Pfizer, Moderna, Astra Zeneca…)

Wat doen als je een verdacht bericht ontvangt?

Stuur een verdacht bericht onmiddellijk door naar verdacht@safeonweb.be. Hoe sneller wij het bericht behandelen, hoe minder slachtoffers er vallen. Je kan ons ook afbeeldingen van een vals bericht doorsturen. Klik niet op de link in een dergelijk bericht en open de bijlages niet.  Vul geen gegevens in en verwijder vervolgens het bericht.

Deel dit artikel