Lede

Opgelet met contactloze autosleutels, dieven hebben je sleutel niet nodig

De politie van Erpe-Mere/Lede vraagt je aandacht voor volgende veiligheidsrisico.

Moderne auto’s met zogenaamde ‘keyless entry’ kunnen met een speciaal apparaat (een “repeater” genaamd) gestolen worden. Het maakt niet uit waar je de autosleutel legt in je woning. Met een repeater kan het signaal opgepikt worden en op grote afstand opnieuw worden uitgezonden. De versterker wordt tegen een voordeur gehouden, terwijl een andere persoon de auto ontgrendelt.

Hoe dit vermijden? Leg de sleutel in een “kooi van Faraday”. Dat is een doos of verpakking die radiosignalen blokkeert, zoals een ijzeren koekendoos. Je kan de sleutel ook in zilverpapier wikkelen. Er zijn hiervoor ook systemen in de handel verkrijgbaar.

100% garantie dat deze voorzorgsmaatregelen werken is er echter niet. Als je volledig veilig wil zijn kan je de keyless functie laten uitschakelen. Indien je dat niet wil, zorg dan dat de software van je sleutel up-to-date is. Je garagist kan je hierbij helpen.

Deel dit artikel