Lede

Openlucht-expo over Sint-Maarten in het park van Mesen

Aalst, Erpe-Mere en Lede zijn echte Martinusgemeenten. Sint-Maarten is niet alleen patroon van vele kerken, de goedheilige man wordt er jaarlijks door duizenden kinderen gevierd.

Om de Sint-Maartenstraditie in de kijker te zetten, neemt Erfgoedcel Denderland enkele initiatieven.  Om het unieke verhaal van Martinus van Tours bekender te maken, lanceren zij twee openlucht-expo’s in Erpe-Mere en Lede, verbonden aan het kijk- en voorleesboek ‘Maarten en de magie van de mantel.

Van 26 oktober tot en met 16 november kan je in het park van Mesen in Lede terecht om de expo te bezoeken. In openlucht en geheel coronaveilig stap je samen met je kinderen letterlijk het verhaal van Maarten in. Een moedige jongen die opgroeit tot Romeins soldaat, het tot bisschop van Tours schopt en nadien wereldberoemd zal worden als Sint-Maarten. In de ErfgoedApp luister je gratis naar de audioguide en kinderen kunnen gratis een leuke stickeropdracht afhalen in het cultuurhuis Emotia in Erpe-Mere of in de bibliotheek van Lede.

Ook de scholen in Aalst, Erpe-Mere en Lede werden niet vergeten: de leerlingen kregen een kleurplaat, waarmee ze kunnen deelnemen aan de kleurwedstrijd van Sint-Maarten. De tekening komt uit het boek ‘Maarten en de magie van de mantel’ en toont een belangrijke scène uit leven van Sint-Maarten: we zien hoe Maarten als Romeins soldaat zijn mantel deelt met een bedelaar. De kinderen kunnen hun kleurplaat in de hemelbus stoppen aan Huize Moens. Uiteraard is er als beloning mooie prijs te winnen.

Deel dit artikel