Lede

Ledenaar helpt AI toegankelijk maken voor KMO’s

Artificiële Intelligentie is een veel besproken onderwerp, en het is sinds kort ook niet langer exclusief weggelegd voor de grote spelers. Trendskout, een jonge start-up, wil AI toegankelijk maken voor elke ondernemer. Een van de oprichters van Trendskout is Pauwel Grepdon uit Wanzele.

Trendskout is ontstaan omdat we merkten dat het opzetten va AI projecten een grote up-front investering vergde: datawetenschappers zijn duur om in te zetten, software nodig om model te bouwen, hardware om het te draaien, en die modellen moeten ook continu onderhouden worden. Dus, zoals elke nieuwe technologie, duur en enkel weggelegd voor de echt grote bedrijven. Vandaar dat wij Trendskout ontwikkeld hebben als platform om de technologie ook toegankelijk te maken voor een ruimer publiek, het democratiseren van de technologie in feite” legt Grepdon uit.

Een praktijkvoorbeeld is het moderatieplatform van de website van Het Laatste Nieuws. “We publiceren elke dag meer dan 700 artikels op onze nieuwswebsite. Die zijn samen goed voor zowat 250 000 lezersreacties per maand”, vertelt Kurt Minnen van HLN. “Met onze uitgebreide commentaarsectie onderscheidt HLN zich van andere nieuwsmedia. Vroeger werden alle lezersreacties handmatig gecontroleerd door een team van enkele vaste medewerkers, aangevuld met tijdelijke krachten.” Trendskout nam het over, en veertig procent van de lezersreacties wordt nu automatisch geweigerd door het algoritme, terwijl twijfelgevallen netjes bij een menselijke moderator terechtkomen.

Het AI platform van Trendskout gaat verder dan het modereren van reacties. Een chatbot behoort tot de mogelijkheden, of beeld- en patroonherkenning. En het voornaamste: het is toegankelijk. “Bedrijven die een bepaalde omvang hebben en data verzamelen maar geen eigen team van datawetenschappers (willen) hebben. Dat is ons doelpubliek. Al hebben we gemerkt dat ook grotere bedrijven ook met Trendskout aan de slag gaan voor toepassingen waarvoor het niet rendabel is om met een team een aantal weken of maanden aan te werken” aldus Pauwel Grepdon.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen een demo boeken via de website van Trendskout. Zo kunnen ze het platform meteen aan het werk zien voor hun eigen organisatie.

Deel dit artikel