Lede

Alle plastic verpakkingen binnenkort in de blauwe zak

Vanaf juni mogen de inwoners van onder andere Lede alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak. Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen naast plastic flessen nu ook plastic folies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien.

Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval. Verwacht wordt dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd.

De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn. Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.

Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los de nieuwe blauwe zak in gegooid worden. En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.

De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels gelden: dus in mei nog géén botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak.

Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde.

Deel dit artikel